Испечати

Јарешка чкембе чорба

Јарешка чкембе чорба

Состојки

  • 150гр. исчистено чкембе (од младо јаре)
  • 250гр. исчистени јарешки црева
  • 1 поголем морков
  • 1,5 рака фиде
  • 1 коцка за супа (зеленчукова)
  • 1 рака сецкан магдонос
  • по потреба мешан сув зачин. црн бибер
  • Запршка
  • 1 главица кромид
  • на врв на лажица брашно
  • 1 лажичка црвен пипер
  • по потреба масло

Подготовка

Исчистените црева и чкембе исечете ги на мали парчиња и ставете ги со малку вода да провријат.
Истурете ја водата и налејте друга вода. Оставете ги да се варат.
Откако ќе бидат скоро варени додајте го ренданиот морков, фидето и коцката за супа.
Оставете да се свари фидето.
Во тава ставете масло да се загрее, додајте го сецканиот кромид и пржете додека кромидот омекне.
Потоа додајте го брашното и мешајте додека брашното се запржи. Тргнете ја тавата од оган и додајте го црвениот пипер.
Промешајте и запршката додајте ја во тенџерето.
Додајте го и сецканиот магдонос, по потреба мешан сув зачин и црн бибер. Оставете уште малу да проврие и сервирајте.

Оваа чорба кај нас ја викаат и кисела чорба, бидејки се служи со киселина.