Испечати

Најмеки посни кифли

Најмеки посни кифли

Состојки

  • 250гр. масло
  • 500мл вода
  • 1,5 квасец коцка
  • 4 лажици шеќер
  • 1 лажица сол
  • 1,200гр брашно (по потреба за меко тесто)
  • премаз
  • 1 филџанче (150мл) вода
  • 2 лажици брашно
  • 2 лажици масло, малку сол, малку фино мелена пипер

Подготовка

Најмеки е она што е најдоброто кај посните кифли, ова тесто го нуди токму тоа.
Формите и големината секогаш се по избор, не се киснат така нема да ви одземаат премногу време.

Квасецот,се зафаќа со 1 филџанче вода 2-3 лажици брашно и на врв на лајче шеќер да стаса.

За тоа време во сад додаваме топла вода, масло ,шеќер и сол, биеме кратко со миксер 1-2 минутки. Го ставаме и брашното, но 1 кг. од целокупната потреба го додаваме стасаниот квасец и замесуваме тесто. Понатаму се додава брашно по потреба за меко тесто, толку меко што работната површина ја премачкуваме со масло и во тие услови нема да се лепи воопшто.
Киниме топчиња и образуваме форми по избор, јас некои ги сукав во врвки па правев цвет,други се сукани и насечени,топчиња. Се редат во плех над хартија се премачкуваат со премаз, се роси сусам и се печат на 200 нека заруменат, се вадат, па се прекриваат со крпа и врз крпата најлон за кратко време 2-3 мин.подоцна се вади најлонскиот дел.