Најмеки посни кифли
Состојки
- 250гр. масло
- 500мл вода
- 1,5 квасец коцка
- 4 лажици шеќер
- 1 лажица сол
- 1,200гр брашно (по потреба за меко тесто)
- премаз
- 1 филџанче (150мл) вода
- 2 лажици брашно
- 2 лажици масло, малку сол, малку фино мелена пипер
Подготовка
Најмеки е она што е најдоброто кај посните кифли, ова тесто го нуди токму тоа.
Формите и големината секогаш се по избор, не се киснат така нема да ви одземаат премногу време.
Квасецот,се зафаќа со 1 филџанче вода 2-3 лажици брашно и на врв на лајче шеќер да стаса.
За тоа време во сад додаваме топла вода, масло ,шеќер и сол, биеме кратко со миксер 1-2 минутки. Го ставаме и брашното, но 1 кг. од целокупната потреба го додаваме стасаниот квасец и замесуваме тесто. Понатаму се додава брашно по потреба за меко тесто, толку меко што работната површина ја премачкуваме со масло и во тие услови нема да се лепи воопшто.
Киниме топчиња и образуваме форми по избор, јас некои ги сукав во врвки па правев цвет,други се сукани и насечени,топчиња. Се редат во плех над хартија се премачкуваат со премаз, се роси сусам и се печат на 200 нека заруменат, се вадат, па се прекриваат со крпа и врз крпата најлон за кратко време 2-3 мин.подоцна се вади најлонскиот дел.