Испечати

Виткалник под сач

Виткалник под сач

Состојки

  • 500гр. брашно
  • 1/2 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 филџан масло
  • по потреба млака вода
  • Фил
  • 400гр. урда
  • 2 јајца

Подготовка

Од состојките за тесто замесете средно меко тесто.
Поделете го тестото на 5 топчиња, а потоа секое топче расукајте го во мала кора.
Премачкајте ги корите со масло и оставете ги да отстојат 20 минути.
На чаршав ставете една кора и развлечете ја со раце, попрскајте ја со масло и нанесете од филот.
Со помош на чаршавот свиткајте ја кората во вид на ролат, а потоа кружно свиткајте ја.
Повторете ја постапката со сите кори.
Виткалникот попрскајте го со масло и ставете го под загреан сач да се пече.

Послужете го со кисело млеко или јогурт.