Марокански гулаш со суви кајсии и бадеми
Состојки
- 1 црвен кромид
- 3 чешниња лук
- 5 компири
- 6 суви кајсии
- 1 коцка за супа од зеленчук
- 2 кафени лажички ѓумбир во прав
- 2 кафени лажички кари
- 1 кафена лажичка цимет
Подготовка
Во длабока тава на оган се запржуваат кромидот и лукот. Додаваме ѓумбир, кари и цимет. Ја налеваме претходно подготвената супа, ги додаваме компирите и ситно сечканиот магдонос или коријандер. Посолуваме и оставаме да се вари на тивок оган. Пред самиот крај ги додаваме сечканите суви кајсии и по 10 минути гулашот е готов.
Во друго тавче на масло кратко ги запржуваме бадемите. Ги сервираме заедно со мароканскиот гулаш.