Раванија со чоколада
Состојки
- 7 јајца
- 7 лажици шеќер
- 5 лажици гриз
- 1 пециво
- 6 лажици брашно
- 100гр чоколада за готвење
- шербет
- 1л млеко
- 7 лажици шеќер
- 2 лажици какао
Подготовка
Се матат јајцата со шеќерот, а потоа се додава гризот, брашното и пецивото. На крај се ренда чоколадата, се убаво се измешува се сипе во поголем плех и се пече 20 минути на 180степени.
Шербет
Млекото се вари со шеќерот околу 5 минути и се додава какаото. Врие околу 2-3 минути и се трга да се подолади.
Ладна тортата се прелива со млакиот шербет и се остава 2 часа да се впие шербетот и убаво да се олади.