Испечати

Раванија со чоколада

Раванија со чоколада

Состојки

  • 7 јајца
  • 7 лажици шеќер
  • 5 лажици гриз
  • 1 пециво
  • 6 лажици брашно
  • 100гр чоколада за готвење
  • шербет
  • 1л млеко
  • 7 лажици шеќер
  • 2 лажици какао

Подготовка

Се матат јајцата со шеќерот, а потоа се додава гризот, брашното и пецивото. На крај се ренда чоколадата, се убаво се измешува се сипе во поголем плех и се пече 20 минути на 180степени.

Шербет
Млекото се вари со шеќерот околу 5 минути и се додава какаото. Врие околу 2-3 минути и се трга да се подолади.
Ладна тортата се прелива со млакиот шербет и се остава 2 часа да се впие шербетот и убаво да се олади.