Слатко кари со шницли од грашок и јаболко
Состојки
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 4 слатки компири - батати
- 1 жолта пиперка бабура
- 1 јаболко
- 200 гр. грашок
- 2 кафени лажички кари во прав
- 1 јајце
- 250 мл. млеко
Подготовка
Кромидот и лукот се запржуваат во загреано тавче. Се додаваат бататите, жолтата бабура, кари во прав, млекото и солот. Се вари на умерен оган. На крај се додава јаболко исецкано на коцки.
Во меѓувреме се вари грашокот. Кога е готов, се пасира или миксира со стапчест миксер. Во посебен сад ставаме едно јајце и брашно (две лажици), мешаме, го додаваме испасираниот грашок, сол и бибер. Ја мешаме целата содржина од која формираме ќофтиња кои ги пржиме во тавче на загреано масло на умерен оган. Се сервира заедно со карито.