Кох од ориз

Состојки
- 250 ГР ориз
 - 1 литар млеко
 - 5 јајца
 - 1 лажица путер
 - 10 лажици шеќер
 
Подготовка
Во сад на оган ставаме пола литар млеко и пола литар вода.
 Додаваме путер и оставаме да зоврие.
 Додаваме претходно измиен и исчистен ориз.
 Повремено промешуваме да се свари.
 Варениот ориз го тргнуваме на страна.
 Во друг сад ги делиме белките од жолчките.
 На жолчките им додаваме 3 лажици шеќер и ги матиме додека не се растопи шеќерот.
 Рендаме кора од лимон по желба.
 Ги додаваме матените жолчки веднаш во оризот.
 Мешаме додека не се соедини смесата.
 Постапката се повторува и со белките.
 Додаваме три лажици шеќер и матиме да добиеме густа пена.
 Пената ја додаваме во садот кај оризот и се заедно промешуваме добро.
 Оваа смеса ја префрламе во намастен плех и печеме на температура од 150 околу 30 минути.
 Додека се пече ова, остатокот шеќер го ставаме во сад на оган да се карамелизира.
 Мешаме убаво да стане кафенкаст, а потоа кога е испржен го додаваме остатокот од млекото.
 Вариме додека се растопи карамелот, а потоа го тргаме на страна да истине. Печениот кох, подистинува и го сечеме на поголеми коцки.
 Го полеваме со истинатото млеко со карамел.
 На здравје.