Испечати

Италијански крокети со шунка

Италијански крокети со шунка

Состојки

  • смеса
  • 60 гр путер
  • 1 лажица ситно сецкан магдонос
  • 8 лажици брашно
  • 500 мл млако млеко
  • 1 јајце
  • 3 лажици ситно сецкана шунка
  • 1 шолја рендано сирење
  • За поховање
  • 1 јајце
  • 1 шолја брашно
  • 1 шолја лебни трошки

Подготовка

Овој рецепт за прв пат го правев и на сите ни се допадна. Ќерка ми разгледувајќи ги книгите кои ги имам за готвење го нашла, па веднаш моравме да го пробаме, инаку е од книгата - Современ готвач

1. Во тава на оган го ставаме путерот да се растопи. Го додаваме магдоносот и пржиме 1-2 минути.
2. Во него го постепено го додаваме брашното и млакото млеко. Мешаме на тивок оган додека не добиеме густа смеса, отприлика околу 10тина минути.
3. Смесата ја вадиме од оган. Во неа го додаваме јајцето, шунката и сирењето и добро промешуваме.
4. Смесата ја оставаме да се подизлади за да можеме да ги направиме крокетите во саканиот облик.
5. Крокетите ги валкаме во брашно, јајце и на крај во лебни трошки. Ги пржиме во загреано масло.