Испечати

Нагетс

Нагетс

Состојки

  • 500 гр пилешко бело месо
  • 40 гр кромид
  • 80 гр леб
  • 1 чешне лук
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажица сенф
  • малку бибер
  • Смеса за похување
  • 70 гр млеко
  • 70 гр брашно
  • 1 јајце
  • малку сол
  • 1/2 лажиче прашак за пециво
  • По потреба
  • масло за пржење
  • по потреба презла

Подготовка

Пилешкото месо исечете го на помали коцки, кромидот и лукчето исецкајте го, лебот издробете го и ставете ги во блендер. Додајте ги сенфот, сосот од соја, сол и бибер. Блендирајте ги додека се добие мазна смеса.
Од смесата направите мали ќофтиња.
Подгответе ја смесата за похување.
Во сад изматете ги јајцето и млекото, додајте ги брашното, пецивото и малку сол. Измешајте ги да се изедначат.
Ќофтињата прво ставете ги во смесата, потоа во презла и пржете ги во загреано масло од двете страни. Испржени извадете ги на салфетка да се впие вишокот на маснотија.
Послужете ги топли со салата, пржени компири, кечап, мајонез..