Испечати

Паста италијана со рукола и тиквички

Паста италијана со рукола и тиквички

Состојки

  • 300 гр интегрални тестенини фусили
  • 1 зелена тиквичка
  • 1 голем домат
  • 1 китка свежа рукола
  • 2,3 лажици доматен сос
  • 2 чешниња лук
  • по желба оригано
  • по желба босилок
  • 2,3 лажици пармезан
  • по желба сол
  • по потреба ладно цедено сончогледово масло

Подготовка

Тестенините сварете ги и исцедете ги од водата.

Во загреано масло ставете ги на четвртини со дебелина од 5 мм исечените зелени тиквички со лушпа. Додадете го на коцки исечениот домат и ситно исецканото лукче. Посолете. Оставете да се динстаат околу 10 минути, потоа додадете и малку доматен сос, оригано и босилок. Динстајте уште 5 минути. Во готовата смеса ставете ги исцедените тестенини. Сервирајте ги во чинија и во неа додадете свежа рукола исечена на покрупни парчиња. Измешајте ја со тестенините и наросете со пармезан.
Пријатно јадење!