Леб со пиво и тиквичка (посно)
Состојки
- 2 чаши (од 250мл.) брашно
- 1 мала тиквичка
- 250-300мл. пиво
- 1 пециво
- 1 лажица шеќер
- 1 лажичка сол
- 1 лажица триена сол (по желба)
Подготовка
Еден интересен рецепт и уште еден начин како да ја искористиме тиквичката. Оваа варијанта е посна, но може да ја смените тиквичката со сирење и парчиња сланина и да имате мрсно убаво лепче.
1. Тиквичката изрендајте ја на крупната страна, посолете малку и оставете да ја испушти течноста.
2. Во друг сад ставете го брашното, пецивото, солта и шеќерот и промешајте. Потоа додадете ја убаво исцедената тиквичка и промешајте за да се распореди низ брашното.
3. Постепено додавајте го пивото и мешајте со лажица (лебот не се меси) додека добиете густа леплива смеса (на сликите подолу).
4. Смесата убаво распоредете ја во калап за печење и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 220С. Проверете по 5-10мин и ако има убава кора и боја, намалете на 180С, покријте со алу фолија ако има потреба и продолжете со печење 30-35мин. во зависност од висината на лебот. Проверете со чепкалка дали е готово.
Оставете малку да се излади па послужете се.
Добар апетит.