Испечати

Рестован компир со тиквичка и морков

Рестован компир со тиквичка и морков

Состојки

  • 500гр. компири
  • 1 главица кромид
  • 1 тиквичка
  • 1 поголем морков
  • 1 лажица сецкан магдонос
  • 1 неполна лажичка рузмарин
  • 3 чешниња лук
  • по потреба масло, мелен црн бибер, мешан сув зачин

Подготовка

Компирите излупете ги и ставете ги да се варат.
Во тава на оган со загреано масло ставете ги сецканиот кромид, изренданите морков и тиквичка и лукчето.
Пржете ги додека зеленчукот омекне, а потоа додајте ги сварените и испасирани компири и магдоносот.
Зачинете со рузмарин, црн бибер и мешан сув зачин.
Со постојано мешање убаво соединете ја смесата додека компирот почне да се умесува и да се одлепува од краевите на тавата.