Тортелини со сос од топено сирење
Состојки
- 500 гр тортелини
- За сосот
- 400 мл павлака за готвење
- 20 гр путер
- 100 гр шунка или свински врат или пршута
- 150 гр кашкавал
- 4-5 парчиња топено сирење
- по потреба сол, бибер и оригано
Подготовка
Ставете тенџере на оган со вода и сварете ги тортелините. Процедете ги сварените тортелини и оставете ги настрана.
Подготовка на сосот.
Во сад на оган ставете го путерот да се растопи и ставете ја саламата исецкана на коцки да се пропржи 3-4 мин. Потоа ставете го кашкавалот, топено сирење и павлаката и со постојано мешање гответе 6-7 мин да се згусти сосот. Наросете сол, бибер и малку оригано и прелијте ги тортелините.
Послужете ги топли со чаша јогурт или млеко.