Калимански чомлек
Состојки
- 800 до 1000 гр. јунешко или телешко месо-од плешка
- 800 гр. ситен кромид
- 5-6 чешниња лук
- 2-3 лажици зејтин
- 2 лажици оцет
- 100 мл. црвено вино
- 1 лажица црвен пипер
- зачини сол, сув зеленчук, бибер во зрнам малку магданос
- 1-2 суви пиперки
- по потреба вода
Подготовка
Овој чомлек сличен на Охридскиот чомлек...
- Се сече месото на помали парчиња, се става во земјената тава, врз него се додаваат кромидчињата, лукот и зачинките. Се додава зејтинот, оцетот и виното, се залева со вода колку да се покрие месото. Добро затворете го садот и ставете во рерна нека крчка најмалку 3 часа а може и повеќе.
Со од фурна извадено топло лепче... милинка е...
- Наместо црвено бино можете да го замените со бело суво вино... исто така добро.
- Со погача испечена во подница..... да не раскажувам понатаму нели?