Грчки ќебапчиња во јогурт сос
Состојки
- 500 грама мелено месо
- 1 главица кромид, ситно сечкана
- 1/2 шолја лебни трошки
- 1 лажица ситно сечкан магдонос
- 1/2 лажица буковец
- 1/2 лажица црвен пипер
- малку сол и бибер
- 200 милилитри густ јогурт
- 1 лажижичка црвен пипер
- 3 лажици маслиново масло
- малку сол и бибер
- 400 милилитри сос од домати
- 1 главица кромид, ситно сечкана
- 1 лукче, ситно сечкано
- 3 лажици маслиново масло
- 1/2 лажиче шеќер
- 1 лажица вински оцет
Подготовка
Од меленото месо, лебните трошки, кромидот, магодносот и зачините направете ќебапчиња. Оставете ги во фрижидер да стојат најмалку 1 час.
За тоа време, направете го сосот од домати. Во тенџере ставете го масото и ситно сечкан кромид. Пржете го додека да омекне. Ставете ги лукчето и сосот од домати. Ставете ги шеќертот и оцетот, намалете ја ринглата и оставете да се крчка малку.
Јогуртот помешајте го со маслиновото масло, зачинете со сол, бибер и црвен пипер. Оставете да се лади во фрижидер. Ќебапчињата наредете ги на тавче обложено со хартија за печење и печете ги во рерна загреана на 200 Целзиусови степени. Кога ќе бида печени, сервирајте го јадењето - на пита лепче ставете 4 ќебапчиња, прелијте ги со доматиот сос и од горе стевет една лажица од сосот од јогурт.