Испечати

Стек со доматен сос и печурки

Стек со доматен сос и печурки

Состојки

  • 4 парчиња мариниран стек
  • за сосот
  • 2 главици кромид
  • 4 чешчиња лук
  • 100 гр свежи шампињони
  • 2 лаж доматно пире
  • 150 мл вино
  • 150 мл вода или супа
  • 1 лаж брашно
  • по потреба сол и бибер
  • пола китка магданос

Подготовка

 Во тава со масло го пржиме стекот. Готовиот стек го вадиме во чинија.
Во маслото каде се пржеше стекот додаваме исецкан кромид исецкан лук и исецкани на парчиња печурки. Пржиме околу 5 до 7 минути.
Доколку правите со маринирани печурки додадете ги откога ќе се испржи кромидот и попржете уште малку. Додадете го доматното пире и попржете уште две минути, па додадете го виното и водата, сол и бибер. Нека покрчка на тивко уште 5 минути. Доколку има потреба додадете уште вода или супа.
Брашното разредете го со малку вода и додадете го во сосот и сецканиот магданос. Нека покрчка уште малку. Сервирајте заедно со стекот во чинија. Доколку сакате можете стекот да го додадете пред крајот на готвењето во сосот заедно да покрчка.