Полжави на италијански начин
Состојки
- 500 гр. полжави претходно варени
- 200гр. печурки свежи-лисичарка
- 3 лажици маслиново масло
- 2 лажички мали сол
- 1 лажичка мала мешан сув зачин
- 1 лажичка целер сув
- 1/2 лажичка црн бибер и малку магдонос
Подготовка
Најпрво полжавите претходно чисти и добро проварени ги оставаме да стојат околу 30-тина минути во солта.
Потоа во подлабока тава (Вок тава на Делимано) го додаваме маслиновото масло. Ги додаваме полжавите и на тивок оган постепено ги промешуваме. Печурките (по можност Лисичарка) ги сецкаме ситно и ги додаваме во полжавите. Постепено го додаваме и зачините и тоа по соодветен редослед- мешан сув зачин, целерот, биберот и на крај магдоносот. Се добро се пропржува, при крај ја засилуваме температурата и ги вадиме од оган.
Полжавите се готови, а во комбинација со шумска печурка (Лисичарка) создаваат невиден спој на оброк *******