Бронхи торта
Состојки
- За 1 кора (Потребни се 3 кори)
- 4 белки
- 100гр шеќер
- малку сол
- 45гр остро брашно
- 30гр скробно брашно
- 1 лажица пециво
- 1 лажица оцет
- 80мл масло
- 1 лажица рум
- +за 3 тата кора наместо 30гр,се става 20гр скробно брашно,и 30гр какао
- За премачкување на корите
- 170гр чоколадо
- 3 лажици масло
- 70гр маргарин
- За Фил
- 1 литар млеко
- 100гр остро брашно
- 100гр скробно брашно
- 100гр бело чоколадо
- 200гр бронхи карамели
- 2 кесички ванила
- 300мл слатка павлака
- 150гр маргарин
- 1 кесичка желатин
- 50мл вода (за желатинот)
- 70гр чоколадо (за црн фил)
- Глазура
- 230гр чоколадо
- 9 лажици масло
- 2 лажици мед
Подготовка
Се матат белките со шеќерот, му се додаваат останатите состојки и се печат корите една по една на 150 степени.
Важно е да останат бели, да не се препекуваат.
Фил
200мл млеко се меша со 100гр остро брашно и 100 гр скробно брашно, додека настрана 800мл млеко се става на оган заедно со 1 бело чоколадо, 200гр бронхи карамели и 2 ванили.
Откако ќе зоврие млекото му се додава брашното со млекото и се вари густ крем. Се остава да се излади. Белите кори се премачкуваат со 170гр стопено чоколадо, со 3 лаж.масло и 70гр маргарин и се оставаат да се стегне чоколадото.
300мл слатка павлака се бие настрана, исто и 150гр маргарин, додека 1 кесичка желатин се остава да кисне во 50мл вода. Откако кремот ќе се излади му се додава маргаринот изматен, слатката павлака изматена и искиснатиот желатин.
Третина од филот се дели и му се додава 70гр стопено чоколадо.
Се филова тортата по следниот редослед
бела кора, чоколадна глазура, бел фил, црно тесто, црн фил, бело тесто, чоколадна глазура, бел фил и се остава во фрижидер да се стегне малку, па се полева со завршна чоко глазура (230гр чоколадо,9 лажици масло и 2 лажици мед.