Испечати

Гибаница со 3 вида сирење

Гибаница со 3 вида сирење

Состојки

  • 500 гр. кори за пита
  • 5 јајца
  • 300 мл. газирана вода
  • пола пакетче прашок за печиво
  • 150 гр. сино сирење
  • 50 гр. овчи кашкавал
  • 50 гр. бело сирење
  • За премачкување
  • 1 јајце
  • по желба сусам или други семиња
  • неколку лажици масло за во смесата и за премачкување

Подготовка

Рецептов настана случајно, во недостиг на друго сирење, а има вкус, да не зборувам за мирис, кој ќе го памтите со денови :)
Подготовката е супер лесна дури и за тие што никогаш не направиле пита.

Изматете ги јајцата, додајте ја газираната вода, малку масло (1-2 лажици), ренданите сирења и кашкавал и на крај прашокот за печиво.
Корите макајте ги во смесата и како купчиња редете ги во намастена тава. Кога ќе ви останат уште 3 кори, редете ги цели врз наредените купчиња, а ако ви останало уште малку од смесата напрскајте ги и првите 2 од овие кори. Последната кора по желба премачкајте ја со јајце или со малку вода, и наросете ја со семиња по желба.
Печете во загреана рерна на 180С, 20-тина минути.
Откако ќе се испече, покријте ја со крпа уште неколку минути и потоа уживајте!

- Количината на сирењата е според тоа што јас употребив, но вие може да ја менувате по желба или моментална залиха дома, но задолжително ставете сино сирење.
- Мислам дека трпи и 50-тина грама несолена Моцарела, или урда, па да биде и со 4 вида сирење, за екстремните љубители. :)