Испечати

Пита со јаболко

Пита со јаболко

Состојки

  • за тесто
  • 250 гр брашно
  • 150 гр путер
  • 75 гр шеќер
  • нотка (прстофат) сол
  • 1 јајце
  • за филот
  • 900 гр јаболко (слатко киселесто)
  • 450 гр сок од јаболка
  • 1 лажичка цимет
  • 2 пудинга од ванила
  • 100 гр шеќер
  • за беланецот
  • 3 белки
  • 200 гр шеќер во прав
  • потребно е и
  • 3 лаж лебни трошки

Подготовка

Подготовка на тестото.
Во длабок ги ставаме сите состојки за тестото, маргаринот треба да биде претходно одстојан на собна температура месиме мазно тесто. Тестото го мотаме во проѕирна фолија и ставаме во флижидер 1 час.

За тоа време го подготвваме филот.
Јаболките ги лупиме и сецкаме на коцки, 300 мл сок од јаболка ставаме да зоврие и ги додаваме исецканите јаболки и цимет, вариме 5 минути, ги вадиме јаболките во чинија и со вилушка малку ги гмечиме. Во преостанатиот сок го раствараме пудингот, го додаваме во врелиот сок и вариме пудинг. Кога ќе се згусти повторно ги враќаме јаболките и мешаме па тргаме на страна да се оладади. Калап со стегач бр. 26 го премачкуваме со масло.
На набрашнета работна маса развлекуваме кора да фати 4 см по страната на тава и враќаме во ладилник уште половина час. По половина час врз тестото го распоредете ги лебните трошки па изладениот фил. Во загреана релна на 175 с ставете ја питата 50 минути, а непосредно пред крајот изматете ги белките со прав шеќерот во цврст снег.
Извадете ја питата, нанесете ги белките и повторно ставете во релна околу 10 до 15 мин. Питата по печењето оставете добро да се излади можете и во ладилник малку, па извадете го стегачот. Јас немав тава со стегач,  па ја правев во обична тава обложена со хартија за печење, малку беше незгодна за вадење и ми испука беланецот, но и таква вкусна беше.