Испечати

Утрински вафли

Утрински вафли

Состојки

  • 2 шољи (250мл) сенаменско брашно
  • 1 лажичка сув квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 шољи млеко
  • 1 големо јајце
  • 6 лажици растопен путер

Подготовка

Рецептот е дел од колекцијата на најдобри 1000 рецепти од 150 годишната архива на Њу Јорк Тајмс.
Исклучиво е лесно да се направи, а посебна предност е што тестото се прави одвечер, а наутро е подготвено за печење.
Мој предлог што да послужите на вашето семејство за Велигденски доручек.
Во еден поголем сад измешајте ги со жица сувите состојки, додајте го млекото и мешајте со жица додека не стане сосема мазно.
Покријте со проѕирна фолија, оставете 1 - 2 часа на собна температура, а потоа тестото оставете го во фрижидер преку ноќ.
Утрото, додајте го во тестото разматеното јајце, измешајте, па додајте го и растопениот путер. Ќе добиете прилично ретко тесто.
Загрејте ја вафлерицата. Премачкајте ја површината со малку путер, па испечете ги вафлите додека не добијат крцкава површина и убава златна боја.
Сервирајте ги топли, со путер, мед, мармалад, компот, посипани со шеќер во прав или веке по ваша желба.
Од овие состојки, мене ми испаднаа 12 вафли.