Испечати

Макарони со модар патлиџан

Макарони со модар патлиџан

Состојки

  • 600 гр модар патлиџан
  • 300 гр макарони
  • 400 мл доматен сос
  • 1 лажица сецкан босилек
  • 2 чешниња лук
  • по потреба сол и маслиново масло
  • Бешамел сос - посен
  • 60 гр маргарин
  • 50 гр брашно
  • 500 мл млеко од соја
  • 1 лажица мешан сув зачин
  • по вкус сол, бибер и рендано морско оревче

Подготовка

1. Макароните ставете ги во посолена вода да се сварат, потоа исцедете ги.
2. Модрите патлиџани исечете ги на коцки и ставете ги во тава со масло, додајте ја солта, исецканиот лук и пржете ги неколку минути додека да омекнат. Додајте го доматниот сос, босилекот и макароните, измешајте ги и ставете ги во плехче намачкано со маргарин.

Подгответе го бешамелот.
3. Во тенџерче стопете го маргаринот, додајте го брашното и малку запржете го. Постепено додавајте го млекото и постојано мешајте со жица додека сосот се згусне и почне да врие. Додајте ги зачините по вкус.
4. Со бешамелот прелијте ги макароните и ставете ги да се потпечат во претходно загреана рерна на 200 степени околу 25-30 мин.
5. Послужете ги топли.