Испечати

Чоколадни бомбици

Чоколадни бомбици

Состојки

  • 500 гр. мелени бисквити
  • 2 лажици какао
  • 4 лажици шеќер во прав
  • 150 гр. мелени ореви (лешници или бадеми)
  • 250 гр. маргарин
  • Глазура
  • 100 гр. чоколадо за готвење
  • 1 лажица маргарин

Подготовка

Во еден сад измешајте ги сувите состојки (бисквитите, какаото, шеќерот и орасите). Маргаринот растопете го на тивок оган и оставете малку да се излади (да биде млак). Додадете го во смесата и убаво промешајте. По потреба додадете млеко за да добиете една хомогена смеса.
Од смесата направете топчиња и оставете ги во фрижидер малку да се стегнат.
Чоколадото растопете го на пареа заедно со маргаринот. Топчињата потопувајте ги во глазурата и оставете ги во фрижидер да се стегнат. Можете по желба, и да ги валкате во мелени ореви, кокос и сл.
Од смесата излегуваат околу 40 парчиња.

Бомбициве се бомбастични!! Превкусни се и едноставно човек неможе да се донајаде од нив.
Нека ви се наздравје!