Испечати

Леб со млад кромид

Леб со млад кромид

Состојки

  • 1чаша(250 гр) јогурт
  • 0,5 чаша топла вода
  • 2 лажици масло
  • 20 гр квасец
  • 2 лажички сол
  • по потреба брашно
  • 1 чаша сецкан млад кромид (без перцата)
  • 50 гр маргарин за подмачкување на тавчето и лебот

Подготовка

 Во длабок сад го ставаме јогуртот, топлата вода, маслото, солта и квасецот. Додаваме брашно и замесуваме глатко мазно тесто. Тестото го оставаме да стаса.
Кога е готово го додаваме исецканиот млад кромид го соединуваме со тестото и го обликуваме лебот. Го ставаме во плек премачкан со маргарин и го оставаме да нарасне пред печење го премачкуваме со растопен маргарин и печеме на 200 степени.