Испечати

Проја со сода и мортадела

Проја со сода и мортадела

Состојки

  • 300гр, пченкарно брашно
  • 100гр. бело брашно
  • 2 јајца
  • 200гр. мортадела
  • 1 лажичка сода
  • 250гр. рикота
  • 300мл. млеко
  • 1/2 филџан (од 150мл) масло
  • 1 лажичка сол

Подготовка

Во длабок сад ставете го белото брашното, содата, солта и маслото.
Убаво измешајте со жица за матење.
Додајте ги јајцата, млекото и пченкарното брашно.
Убаво измешајте и додајте ја мортаделата исечена на тенки ленти и рикотата.
Убаво измешајте со лажица додека смесата се соедини.
Во правоаголен плех ставете хартија за печење и исипете ја смесата рамномерно низ целиот плех.
Печете на 180 степени, 40 минути.

Ако сакате да ви излезе пројата пожолта ставете пола лажичка сода.
Јас бидејќи го обожавам мирисот и вкусот на содата си ставам по цела лажичка.
Истава проја ја имам правено и со чадени колбаси и тврдо сирење и е подеднакво вкусна.

Послужете со јогурт или павлака.