Штрудла со џем и чоколада
Состојки
- 400гр брашно
- 2 лажички сув квасец
- 3 лажици шеќер
- 50гр маргарин
- 1 јајце
- 200 мл млеко
- фил
- 1 тегличка џем од сливи
- 100гр чоколада за готвење
- 1 јајце за премачкување
Подготовка
Се мешаат брашното, квасецот, шеќерот, еден прстофат сол. Кон сувите состојки се додава млакото млеко и јајцето. Се замесува тесто на кое му се додава и маргаринот.
Тестото убаво се меси додека стане мазно и се остава да одмори, да стаса.
Од како ќе стаса се дели на два дела. Се сукаат правоаголни кори кои се мачкаат со филот
чоколадата се топи во џемот и се додава цимет по желба.
Се завиткуваат два ролати кои се оставаат 20 минути да стасаат. Се премачкуваат со јајце и се ставаат околу 25 минути на 180степени.