Испечати

Штрудла со џем и чоколада

Штрудла со џем и чоколада

Состојки

  • 400гр брашно
  • 2 лажички сув квасец
  • 3 лажици шеќер
  • 50гр маргарин
  • 1 јајце
  • 200 мл млеко
  • фил
  • 1 тегличка џем од сливи
  • 100гр чоколада за готвење
  • 1 јајце за премачкување

Подготовка

Се мешаат брашното, квасецот, шеќерот, еден прстофат сол. Кон сувите состојки се додава млакото млеко и јајцето. Се замесува тесто на кое му се додава и маргаринот.
Тестото убаво се меси додека стане мазно и се остава да одмори, да стаса.

Од како ќе стаса се дели на два дела. Се сукаат правоаголни кори кои се мачкаат со филот
чоколадата се топи во џемот и се додава цимет по желба.
Се завиткуваат два ролати кои се оставаат 20 минути да стасаат. Се премачкуваат со јајце и се ставаат околу 25 минути на 180степени.