Питулици со праз
Состојки
- 4-5 главици праз
- вода по потреба
- 1 --2 лажиче шекер
- сол сол
- 1 кг брашно
Подготовка
Од брашното, солта, шекерот и водата правиме каша, и потоа во тава за питулици, позната како питуличарка ги правиме питулиците на ист начин како што се прават палачинките.( може да се прават и во тавче за палачинки)
Потоа празот го пржиме на масло. И почнуваме да ги редиме готовите питулиците во тепсија на следниот начин- ставаме една питулица во тепсија, па ја попрскуваме со масло, и ставаме од пржениот праз, и потоа така правиме со сите питулици. Откако ке ја ставиме и последната питулица во тепсијата ги сечиме на коцки и печиме во претходно загрена рерна. Готови се кога ке порумет