Солен колач со аспарагус и рикота
Состојки
- Филџан од 150мл.
- 10 парчиња аспарагус
- 3 јајца
- 150гр. рикота
- 1 пециво
- 50-60мл. ладно млеко
- 2 филџани брашно
- 1 рака сецкани ореви
- 1 лажичка сол
- 2 лажици масло
Подготовка
Во зовриена вода вода ставете го аспарагусот да се обари(5-10 минути).
Во длабок сад со жица изматете ги јајцата. Додајте го млекото и убаво изматете.
Потоа постепено додајте го брашното измешано со пецивото. Додајте сол и убаво измешајте да не останат грутчиња.
Кон изматената смеса додајте го обарениот аспарагус исечен на поголеми парчиња, оревите, рикотата и маслото.
Убаво со мешање соединете ја смесата.
Во правоаголен калап ставете хартија за печење и истурете ја смесата.
Печете на 200 степени 35 минути, додека убаво порумени.