Испечати

Солен колач со аспарагус и рикота

Солен колач со аспарагус и рикота

Состојки

  • Филџан од 150мл.
  • 10 парчиња аспарагус
  • 3 јајца
  • 150гр. рикота
  • 1 пециво
  • 50-60мл. ладно млеко
  • 2 филџани брашно
  • 1 рака сецкани ореви
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици масло

Подготовка

Во зовриена вода вода ставете го аспарагусот да се обари(5-10 минути).
Во длабок сад со жица изматете ги јајцата. Додајте го млекото и убаво изматете.
Потоа постепено додајте го брашното измешано со пецивото. Додајте сол и убаво измешајте да не останат грутчиња.
Кон изматената смеса додајте го обарениот аспарагус исечен на поголеми парчиња, оревите, рикотата и маслото.
Убаво со мешање соединете ја смесата.
Во правоаголен калап ставете хартија за печење и истурете ја смесата.
Печете на 200 степени 35 минути, додека убаво порумени.