Испечати

Полнети чоколадни јајца

Полнети чоколадни јајца

Состојки

  • 8 чоколадни јајца
  • 150 мл слатка павлака
  • 100 гр мелени лешници
  • 100 гр мелени бисквити
  • 4 лажици капучино (прав)
  • 3 лажички ликер по ваш вкус или рум
  • 1 полна лажица какао
  • 50 гр чоколадо

Подготовка

Јајцата внимателно скршете ги на половинки. За посигурно и поуспешно засечете ги со оштар нож по работ на кој се споени, па благо стиснете.
Слатката павлака, ликерот (румот), какаото, капучиното и чоколадото растопете ги на оган додека убаво не се спојат.
Потоа со миксер убаво измиксирајте ги, па додадете ги лешниците и бисквитите. Доколку смесата ви е потечна, придодадете уште малку бисквити или лешници, доколку пак, е поретка, регулирајте со ликерот, но имајте во предвид дека смесата ќе се стегни повеќе откако убаво ќе олади. Значи да е е пресува или течна.
Оставете да олади повремено мешајќи, па потоа полнете ги чоколадните јајца.
Одозгора украсете по желба.