Тирамису со јагоди
Состојки
- 400 гр Савојарди
- 450 гр сецкани јагоди
- 350 мл густи сок од јагоди
- Фил
- 4 јајца
- 12 лажици шеќер
- 500 гр маскарпоне
- 40 гр шлаг
- 110 мл ладно млеко
Подготовка
Подготовка на филот
1. Изматете го шлагот со млекото и оставете го на страна.
2. Во поголем сад со миксер матете ги јајцата со шеќерот(околу 5 мин) додека го зголемат волуменот.
3. Додајте го маскарпонето и мешајте го со жица убаво да се спои во смесата, потоа додајте го шлагот и се заедно измешајте.
Филовање
1. Густиот сок малку затоплете го.
2. Во длабоко плехче (35х20х6) една до друга наредете половина од савојардите натопени во сокот, ставете малку повеќе од половина фил и над филот наредете ги сите јагоди.
3. Наредете ги останатите савојарди натопени во сок и одозгора ставете го останатиот фил.
4. Наросете го со чоколада во прав, покријте ја со фолија и оставете ја преку ноќ во фрижидер.
5. Уживајте во оваа вкусна и освежителна торта.