Испечати

Пире и кромид со ѓумбир и кари (посно)

Пире и кромид со ѓумбир и кари (посно)

Состојки

  • 1 кг компири
  • 1 кг кромид
  • 3 моркови
  • 3 суви пиперки
  • 1 кафена лажица сол
  • 1 к.л. лук во прав
  • малку црн бибер
  • 1 к.л. кари
  • 1 к.л ѓумбир
  • 1 лажица маслиново масло

Подготовка

1. Компирите се варат излупени во сол, лукче во прав и ѓумбир во прав.
2. Откако ќе се сварат, се пасираат и се додава малку масиново масло.
3. Се става малку на рингла колку да биде похомогено пирето.
4. Во меѓувреме во тавче се става исецканиот кромид, морковите, пиперките, биберот и карито.
5. Се додава маслиново масло, вода до до половина тавче и се става да се пече на 250 степени.
6. Одвреме навреме добро е да се промеша кромидот. Кромидот да не биде сув, да има малку сос за да се прелие пирето.