Видео рецепт: Тако од риба со салца (Посно)
Тако од Риба е мексиканско јадење кое е присвоено од страна на Американците и многу често можете да го најдете на менијата во голем број на ресторани низ САД. Пржена риба, со салца и тортиљи – тоа е сѐ што ви треба.
Состојки
- 2 филети бела риба
За СМЕСА ЗА ПОХУВАЊЕ ќе ви треба:
- 250мл. газирана вода
- 250гр. брашно
За САЛЦА ќе ви треба:
- 1 голем црвен домат
- 1 рака коријандер (или магдонос)
- 1 црвен кромид
- ½ сок од 1 зелен лимон
- ½ сок од 1 жолт лимон
- 2 готови тортиљи
Вид на оброк: Ручек
Комплексност: Лесно
Лица: 2
Време на подготовка: 30-60 мин.
За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Лонец 20 см.
Подготовка
Чекор 1: За подготовка на салцата исечкајте ги доматите на ситни парчиња и на ист начин исечкајте го и кромидот. Ние користиме свеж коријандер кој најлесно можете да го најдете на зелените пазари, но можете да користите и магдонос. Измешајте сѐ заедно, додадете ги зачините, сокот од ½ зелен лимон и сокот од ½ жолт лимон.
Чекор 2: Исечете ги филетите од бела риба по должина – нема потреба да купувате многу скапа риба за овој рецепт, но секако дека поквалитетна риба води до подобар краен резултат.
Чекор 3: Подгответе ја смесата за похување од брашно и газирана вода – можете да ја менувате густината доколку го имате природниот осет за тоа како е најдобро. Парчињата риба ги ставаме во оваа смеса и потоа ги пржиме во масло додека не станат крцкави и не поруменат од сите страни.
Чекор 4: На ториљите ставете салца, па парчиња од рибата, повторно салца и парчиња од зелениот и жолтиот лимон!
СОВЕТ: За подобар вкус секогаш може да додадете зачинет ориз и пченка или пак полна лажица кисела павлака. Исто така, смесата за похување можете да ја направите од пиво и брашно.