Испечати

Невообичаен начин на печење компир

Невообичаен начин на печење компир

Состојки

  • 1 кг поситен компир
  • 4,5 лажица масло
  • 1 лажица рузмарин
  • 4 чешчиња лук
  • 6,7 коцки мраз
  • 2 лажички сол
  • по потреба мешан зачин
  • малку бибер

Подготовка

 Компирот се лупи и се става во тенџере, се налева со вода да ги опфати компирите и еден прст над нив. Се стават коцките од мраз и солта се остава да отстојат пет минутки компирот да го испушти скробот,  потоа го вадиме мразот ако останал и ги ставаме на загреена рингла 3 минути. Ја расипуваме водата и додаваме мешан зачин. Во тавата го ставаме маслото и низ целата тава го посолуваме рузмаринот и исецканите чешчиња лук. Го редиме компирот го посипуваме со бибер. Печеме во загреена релна на 220 степени околу 40 до 50 минути.