Шпагети со сланина
Состојки
- 300 гр. шпагети
- 100 гр. сланина
- 150 гр. сирење
- 200 мл. павлака за готвење
- 1/4 лажичка црн бибер
Подготовка
Уште една комбинација за сос, кој секако одговара со сите видови на тестенини, но мене оваа ми е омилена.
1. Во подлабок сад ставете вода со мешан сув зеленчук. Кога водата ќе врие ставете ги шпагетите и оставете да се сварат по ваш вкус.
2. Во нелеплива тава на тивок оган ставете ја исецкана сланина да се пржи. Доколку сте во можност, одберете помесната сланина зошто е поубав вкусот.
3. Кога ќе се запржи, ставете го издробеното сирење и оставете минута до две заедно да се испржат. За сирењето најдобро е да е тврдо и солено.
4. Полека истурајте ја павлаката за готвење и мешајте постојано додека не ја добие потребната густина.
5. Сварените и исцедени шпагети ставете ги во чинија за служење и врз нив ставете од сосот.
Ептен е едноставен, а посебно вкусен.
Можете да додадете зачини по желба, но внимавајте со поинтензивните мириси да не го смените основниот вкус на сосот.
Наздравје!