Кремасти чоколадни коцки
Состојки
- Подлога
- 6 јајца
- 6 лажици шеќер
- 6 лажици брашно
- 3 лажици масло
- 3 лажици какао
- 1 пециво
- Прелив
- 7 лажици шеќер
- 200 мл вода
- 3 пакетчиња ванилин шеќер
- Крем
- 500 мл млеко
- 2 пудинзи од ванила
- 2 млечни чоколади со сечкани лешници
- 150 гр шеќер
- 125 гр путер
- Глазура
- 200 гр млечно чоколадо
- 200 мл слатка павлака
- 2 лажици мед
- 50 гр путер
Подготовка
За кексот избијте ги јацата со шеќерот, па додајте ги и другите состојки. Испечете го во некоја правоаголна намрсена и набрашнета тава на 180 степени.
Потурете го со ладниот прелив од шеќер и вода, кој претходно сте го повариле околу 5 мин.
За кремот, сварете го пудингот со млекото и додека е жежок ставете го чоколадото да се истопи. Кога ќе се олади, измиксајте го со путерот. Ставете го преку кексот.
Павлаката за глазурата загрејте ја и во неа ставете го чоколадото, медот и путерот. Убаво промешајте. Потурете го колачот преку кремот. Ставете го во фрижидер убаво да се излади и да се стегне пред да го послужите.