Испечати

Кремасти чоколадни коцки

Кремасти чоколадни коцки

Состојки

  • Подлога
  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 3 лажици масло
  • 3 лажици какао
  • 1 пециво
  • Прелив
  • 7 лажици шеќер
  • 200 мл вода
  • 3 пакетчиња ванилин шеќер
  • Крем
  • 500 мл млеко
  • 2 пудинзи од ванила
  • 2 млечни чоколади со сечкани лешници
  • 150 гр шеќер
  • 125 гр путер
  • Глазура
  • 200 гр млечно чоколадо
  • 200 мл слатка павлака
  • 2 лажици мед
  • 50 гр путер

Подготовка

За кексот избијте ги јацата со шеќерот, па додајте ги и другите состојки. Испечете го во некоја правоаголна намрсена и набрашнета тава на 180 степени.
Потурете го со ладниот прелив од шеќер и вода, кој претходно сте го повариле околу 5 мин.

За кремот, сварете го пудингот со млекото и додека е жежок ставете го чоколадото да се истопи. Кога ќе се олади, измиксајте го со путерот. Ставете го преку кексот.

Павлаката за глазурата загрејте ја и во неа ставете го чоколадото, медот и путерот.  Убаво промешајте. Потурете го колачот преку кремот. Ставете го во фрижидер убаво да се излади и да се стегне пред да го послужите.