Медењаци со кора од лимон
Состојки
- 500 гр. брашно
- 200 гр. шеќер
- 5 лажици мед
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 јајце
- 2 жолчки
- 100 мл. вода
- рендана кора од еден лимон
- цимет (количина по желба)
- 1 белка
Подготовка
Ставете го шеќерот во водата и варете 5 минути. Додадете го медот. Оставете малку да олади и додадете во другите намирници. Замесете тесто. Тестото може да биде малку меко, во зависност од големината на јајцата, па слободно додадете уште малку брашно.
Завиткајте и оставете да отстои 2 часа на ладно, а може и преку ноќ.
Убаво набрашнете ја работната површина, исучете кора со дебелина од 0,5 до 1 см. Вадете форми со помали модли.
Наредете на предходно подмачкан и набрашнет плех на растојание од 2 см. Печете на 150 до 170 степени додека благо поруменат
Белката и шеќерот во прав убаво измешајте ги.
Додека се сеуште топли, медењаците премачкајте или натопете ги во смесата. Наредете ги во плех и оставете да се исушат.