Испечати

Медењаци со кора од лимон

Медењаци со кора од лимон

Состојки

  • 500 гр. брашно
  • 200 гр. шеќер
  • 5 лажици мед
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 јајце
  • 2 жолчки
  • 100 мл. вода
  • рендана кора од еден лимон
  • цимет (количина по желба)
  • 1 белка

Подготовка

Ставете го шеќерот во водата и варете 5 минути. Додадете го медот. Оставете малку да олади и додадете во другите намирници. Замесете тесто. Тестото може да биде малку меко, во зависност од големината на јајцата, па слободно додадете уште малку брашно.
Завиткајте и оставете да отстои 2 часа на ладно, а може и преку ноќ.
Убаво набрашнете ја работната површина, исучете кора со дебелина од 0,5 до 1 см. Вадете форми со помали модли.
Наредете на предходно подмачкан и набрашнет плех на растојание од 2 см. Печете на 150 до 170 степени додека благо поруменат
Белката и шеќерот во прав убаво измешајте ги.
Додека се сеуште топли, медењаците премачкајте или натопете ги во смесата. Наредете ги во плех и оставете да се исушат.