Испечати

Ружички со сирење и јогурт

Ружички со сирење и јогурт

Состојки

  • Тесто
  • 250 мл. јогурт
  • 150 мл. масло
  • 400 мл. топла вода
  • 1 (40 гр.) квасец
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 јајце
  • 1000-1200 гр. брашно
  • Фил-200-250 гр. сирење
  • 1 јајце (за премачкување)
  • 50-70 гр. маргарин
  • сусам,ким,афион по желба

Подготовка

Брашното ставете го во поголем сад. Во него додадете го јогуртот, маслото, 200 мл. топла вода, квасец растворен во 200 мл. топла вода со 2 лажички сол, 1 лажичка шеќер, 1 лажичка брашно, претходно стасан.,јајцето и замесете -меко- тесто што не се лепи на раце. Оставете го покриено да стасува на топло 1 час.

Кога е стасано одделете топчиња од него колку една модра слива или кива.
Развлечете не многу тенка кора(со сукало) засечете на 4 или 6 делови, внимавајќи да не се пресече средината. На средината ставете коцка сирење. Земете ја првата расечена кора преклопете ја и завиткајте ја околу сирење притоа да се залепат краевите.
Завиткајте ги другите делови така.(како на сликата). Постапете со сите исто, ставајте ги во намрсен плех,оставете ги да стасуваат 10 мин. покриени со крпа.
Премачкајте ги со изматено јајце со малку сол и масло(со вилушка).На нив ставете коцка маргарин. и сусам или афион, Ставете ги да се печат на 200 степени додека поруменат(15-20 мин.)
Испечени, со влажна рака малку напрскајте за да омекнат, покријте ги со најлонска кеса и крпа и оставете да се задушат. Да се оладат и чувајте ги добро затворено најлонче.