Испечати

Фокача со брокула, шунка и кашкавал

Фокача со брокула, шунка и кашкавал

Состојки

  • Тесто
  • 500гр. брашно
  • 300мл. млака вода
  • 1/2 коцка квасец
  • 1 лажичка сол
  • прстофат шеќер
  • Полнење
  • 250гр. брокула
  • 250гр. шунка
  • 180гр. кашкавал
  • 150гр. маринирани шампињони
  • по потреба масло
  • За премачкување
  • 1 жолчка

Подготовка

Најпрвин од состојките за тесто замесете ја фокачата. Оставете ја да отстои 1 час.

Во меѓувреме подгответе го полнењето
Во тава на оган ставете масло и додајте ги парчињата брокула, шунка и печурки. Пропржете ги кратко околу 7-8 минути.
Посолете ја сосема малку смесата.

Откако ќе стаса тестото поделете го на 2 дела.
Со раце развлечете го првиот дел од тестото и ставете го во округло плекче. Одозгора ставете ја пропржената смеса и додајте ги парчињата кашкавал.
Развлечете го и другиот дел од тестото и со него поклопете врз полнењето. Премачкајте ја фокачата со изматена жолчка и со вилушка избодете ја на повеќе места.
Печете на 200 степени, 20 минути (времето на печење не ефиксно, зависи од тоа како ви пече рерната).