Испечати

Солени колачиња со горгонзола

Солени колачиња со горгонзола

Состојки

  • 135 гр брашно
  • 100 гр путер на собна температура
  • 100 гр горгонзола
  • 30 гр пармезан
  • 1 лажиче(4 гр) пециво
  • За премачкување
  • малку млеко
  • по потреба сусам, мак, сецкани ореви

Подготовка

Сите состојки ставете ги во сад и замесете тесто. Завиткајте го во најлонска фолија и оставете го во фрижидер 45 мин. Потоа на набрашнета површина развлечете кора 5-6 мм и со калапчина правите колачи. Наредете ги на плех обложен со хартија, премачкајте ги со малку млеко и наросете ги со сусам,мак и ореви.
Печете ги во претходно загреана рерна на 180 степени 15 мин.
Послужете ги како предјадење со пијалок по желба.