Испечати

Династија Торта

Династија Торта

Состојки

  • 10 јајца
  • 200 гр шеќер
  • 300 гр сецкани ореви
  • 3 лаж мелен двопек
  • 4 лаж брашно
  • 1 пециво
  • Фил
  • 500 мл млеко
  • 250 гр шеќер
  • 2 пудинзи ванила
  • 150 гр шеќер во прав
  • 1 маргарин
  • 100 гр чоколадо за готвење

Подготовка

10 белки се бијат со 200 гр шеќер. Откако се избиени белките се додаваат: мелените ореви, двопекот и

брашното со пецивото и се пече.

Фил 1 : 500 гр млеко се вари со 250 гр шеќер му се додаваат 2 пудинзи од ванила претходно растворени со млеко.

Фил2: 10 жолчки се бијат со 150 гр шеќер во прав и 1 маргарин и добро се бие.

Двата фила се мешаат заедно, така што се делат на два дела, во едниот се става стопеното чоколадо а другиот останува жолт.

Тестото се дели на два дела , на долниот дел е жолтиот фил а горе белиот фил , откако е готово се декорира со шлаг и чоколадо.

Исто така може опција, да се пече во караванче и да не се вади туку веднаш да се стават двата фила и одозгора со шлаг.