Испечати

Тофи

Тофи

Состојки

  • 1 јајце
  • 100 гр шеќер
  • 100 гр лешник карамели
  • 70 гр маргарин
  • 200 гр мелени бисквити
  • * Фил
  • 150 гр лешник карамели
  • 1 лажица маргарин
  • 2-3 лажици млеко
  • 50 гр стопено црно чоколадо

Подготовка

Во огноотпорен сад изматете го јајцето со шеќерот, па додадете ги сецканите карамелии на тивок оган или на пареа мешајте додека карамелите не се расропат. Потоа, додадете го маргаринот и мешајте додека и тој не се стопи. Мислам дека не смета маргаринот и ако го додадете заедно со карамелите. Тргнете го садот од оган и во него измешајте ги мелените бисквити. Во овој случај јас користев црни бисквити, но секако дека можи и со бели.
Кога смесата убаво ќе се изедначи, правете бомбици кои ќе ги ставате во мали книжни корпиња и ќе ги израмните со нивната форма. Одозгора, во средината направете вдлабнатина која ќе ја полните со филот.
За филот, потребно е карамалите ситно да се искецкаат и заедно со маргаринот и млекото да се стопат на пареа или многу тивок оган до компактност.
Одозгора врз филот со карамлели украсете со стопено црно чоколадо.