Испечати

Крем супа со ѓумбир, див ориз, печурки и морков

Крем супа со ѓумбир, див ориз, печурки и морков

Состојки

  • 4 средни моркови
  • 2 главици кромид
  • 400 г печурки
  • 40гр свеж ѓумбир
  • 2 листови ловоров лист
  • 1 лажица био зачин
  • 2 лажици ладно цедено сончогледово масло
  • 1 лажица бел бибер во зрно
  • 1 лажичка кари
  • 3 чешниња лук
  • 100 гр див ориз (или црвен, црн, интегрален ориз)
  • неколку гранчиња магдонос

Подготовка

Дивиот ориз пред да се вари треба да одстои во вода 1 час, а потоа се вари 1 час со малку путер. 3 моркови, 1 главица кромид, 200 гр печурки, ѓумбирот и лукот ставете ги исечени на крупно во вода да се варат околу 20 минути со малку сол, масло, зрната бибар, лиситовите ловоров лист и био зачин. Потоа истите заедно со течноста (без ловоровиот ласт) ставете ги во блендер и изблендирајте ги да добиете каша. Остатокот од кромидот, печурките и морковот исечкајте ги на ситно и ставете ги да се пржат за да поруменат. Изблендираните состојки вратете ги во тенџере, додадете го претходно сварениот ориз и испржените состојки, додадете малку кари и исечкан магдонос и варете уште 5 минути за состојките да се соединат. Пријатно јадење!