Испечати

Слатко срце со црвено вино

Слатко срце со црвено вино

Состојки

  • * За колачот
  • 120 гр маргарин
  • 120 гр шеќер
  • 1 ванила
  • 1 лажица арома ванила или 1 ампула во прав
  • 2 јајца
  • 125 гр брашно
  • 2 лажички прашок за пециво
  • 2 лажици какао
  • 75 мл црвено вино
  • 75 гр рендано чоколадо
  • по околу 1/2 лажиче цимет, ѓумбир и каранфилче
  • * За прелив
  • 250 гр шеќер во прав
  • 6 лажици црвено вино

Подготовка

Пенасто се мати маргаринот со шеќерот и ванилите. Постепено се додава едно по едно јајце. Секое јајце се мати околу половина минута.

Се додава виното во неколку наврати, па потоа исто така и мешавината од суви состојки.

Матете уште една минута, па на крај, со лажица вмешајте го ренданото чоколадо.

Смесата излијте ја во подмачкан и набрашнет калап за срце тарт (големина24) и печете на 180 степени околу 25 мин.

Испечениот колач после 10 мин. извадете го од калапот и оставете да се излади.

Измешајте го убаво шеќерот во прав со виното и со него прелијте го колачот насекаде одозгора. Смесата брзо се здрвува.
Украсете со ружички од желе или марципан.

*** Колачот беше наменет за 14 февруари, како спој на виното и љубовта, на тие што слават Валентајн и Трифун, се во едно. Јас не славам ни едно ни друго, ама Тифун многу си го поштовам (позвучно ми е од почитувам) ))) Ама, не значи дека нема да го обожавате во било кој ден од годината, како што и ќе љубите секој ден, а наздравите во убави пригоди со чаша црвено вино.