Испечати

Карамел торта

Карамел торта

Состојки

  • потребно за кора 1,2,3
  • 5 белки
  • 10 лаж шеќер
  • 8 лаж ореви
  • 2 лаж брашно
  • потребно за крем
  • 15 жолчки
  • 20 лаж шеќер
  • 1л млеко
  • 3 пудинг од ванила
  • 2 маргарина
  • 250 гр прав шеќер
  • 200 гр чоколадо за готвење
  • потребно за премачкување на корите
  • 200гр карамел бомбони со вкус на лешник
  • 200 гр млеко
  • крем 2
  • 500 мл слатка павлака

Подготовка

Подготовка на корите.
Ги матиме белките со шеќерот во цврст снег потоа со лажица ги додаваме мелените ореви и брашното. Печеме на 220 степени.

Подготовка на крем.
Од млекото оставаме еден мал дел во кој го раствараме пудингот, а во остатокот ставаме 10 лаж шеќер да зоврие, го сипуваме пудингот и вариме цврст крем кој го тргаме да се олади. Жолчките ги матиме со 10 лаж шеќер и ги вариме на пареа, потоа ги оставаме да се оладат.
Маргаринот го матиме со прав шеќерот постепено го додаваме кремот со пудинг, а потоа и кремот со жолчките на пареа. Овој крем го делиме на два дела и во едниот додаваме 2 растопени чоколади.

Подготовка на преливот за корите.
Карамелите ги растопуваме со млекото на оган и кога ќе зовријат вариме 10 мин да се згусти. Додека е топол ги преливаме трите кори и се остават да се изладат.
Редење кора, жолт крем, слатка павлака, кора, црн крем, слатка павлака декорирајте по желба.
Јас тука по жолтиот крем ја заборавив слатката павлака, па затоа ја икористив и за декорација.