Непечени нутела колачиња
Состојки
- 3 лажици несолен путер
- 3 лажици мед
- 1/4 млеко
- 1 лажица какао
- 3 лажици путер од кикирики ( користев крцкав )
- 4 лажици нутела
- 250гр. интегрални житни снегулки ( овес, пченица,јчмен, ориз, рж, сончоглед и ленено семе)
Подготовка
Во касерола стопете го путерот на тивко.
Додадете го медот, млекото и какаото и мешајте додека не се соединат.
Во смесата додадете ги и путерот од кикирики и нутелата.
Продолжете со мешање, додека не добиете хомогена смеса.
Оставете ја смесата да се излади и користејќи лажица за сладолед, направете топчиња.
Наредете ги на послужавник, обложен со хартија за печење.
Замрзнете ги 30-тина минути и уживајте.
Совет
За подобро да се оформуваат топчињата јас изладената смеса ја ставам кратко 5-6 минути во замрзнувач.