Испечати

Колач со рогач

Колач со рогач

Состојки

  • 5 јајца
  • 5 филџани (од 100мл.) шеќер
  • 3 филџани масло
  • 3 филџани минерална вода
  • 6 филџани брашно
  • 3 филџани мелен рогач
  • 1 прашок за пециво
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 3 крупно рендани кисели јаболка
  • по желба/потреба мармалад
  • по желба/потреба рендано чоколадо

Подготовка

Секогаш кога ќе успеам да набавам рогач, го подговувам овој ароматичен колач.

Во длабок тањир се меша брашното, рогачот и прашокот за пециво.
Рерната се вклучува на 175-200 степени, да се загрева додека се подготвува смесата.
Во поголем сад за матење се матат прво белките. Се додава шеќерот, потоа жолчките и постепено маслото, минералната вода, а потоа и сувите состојки. На крајот се додаваат ренданите јаболка.
Смесата се пече во плех(пр.25х35см.) на хартија за печење околу 35-45 минути.
Откако ќе се испече, додека е топол, колачот се премачкува со мармалад од кајсии и се посипува со рендано чоколадо.