Испечати

Домашен крцкав помфрит

Домашен крцкав помфрит

Состојки

  • Неколку компири
  • Масло за пржење
  • Сол по вкус

Подготовка

Дома кај нас сите го сакаме помфритот, не се готви често, ама кога ќе биде на трпезата тогаш се сите среќни. Ова е начин како тој да ви биде крцкав, секако ако тоа го посакувате.
Компирите исечете ги најпрво на кругови, а потоа на стапчиња. Измијте ги па исушете ги со некоја кујнска крпа. (пацета по нашки )
Маслото загрејте го на не многу јака температура (кај мене од максимум 12, загревам на 7)
Ставете ги компирите да се пржат 8-9 мин. Извадете ги од маслото на книжна салфета да се исцедат.
За тоа време засилете ја температурата на ринглата на максимум. Кога ќе се загрее маслото, вратете ги компирите да се допржат уште 2-3 мин. Одма ќе се забележи дека стануваат крцкави.
Можете така да ги јадете, а можете и одозгора со рендано сиренце.