Лепче со крцкава коричка
Состојки
- 600 гр брашно
- 1 свеж квасец
- 430 мл топла вода
- 2 лажички шеќер
- 2 лажички сол
- 3 лажици масло
Подготовка
Во вангла ставете го брашното и во средината направете мала дупка во која ќе го изроните квасецот, ставете го шеќерот и малку вода. Оставете го така да скисни квасецот. Потоа додајте сол и постепено додавајќи вода измесете меко тесто. (десетина минути месете, да се појават меурчиња) Оставете го тестото на топло да се дуплира.
Потоа поделете го на 7 топчиња, користејќи плус брашно. Наредете ги топчињата во тепсијата во која ќе гопечете лебот, на средината едно, а другите 6 одоколу. Оставете ги и нив да се одморат половина час. За тоа време загрејте ја рерната на 220 степени. Кога ќе биде загреана ставете го лебот да се пече, а во исто време истурете на дното од рерната едно ракиено чаше вода и одма затворете ја рерната, пареата да остане внатре. Ќе се добие крцкава коричка. Печете дваесетина минути.