Солен кекс
Состојки
- 4 јајца
- 1/2 лажице сол
- 65 мл масло
- 250 мл јогурт
- 10 преполни лажици брашно
- 1 прашок за печење
- 120 гр шунка
- 100 гр сирење
- 80 гр кашкавал
- 3-4 кисели краставички
- 1 обарен морков
- по желба магдонос (кој сака)
Подготовка
Шунката, кашкавалот, краставичките и морковот исецкајте ги на ситни коцкички. Сирењето издробете го, а магдоносот исецкајте го. Се заедно измешајте.
Јајцата кремасто изматете ги. Матејќи на најмала брзина додајте го маслото, јогуртот и солта. На крај додадете го и брашното и пецивото.
Со лажица вмешајте ги полека сецканите производи.
Тава бр 28/30 намастете и истурете ја содржината.
Печете на 190 степени околу 20 мин. Проверете со благ стисок врз кексот дали е печен, бидејќи со чепкалка можи кашкавалот да ве прелажи...тој е веќе стопен внатре.
Печениот кекс премачкајте го со парче маргарин и потоа со тенок слој павлака додека е уште жежок. Оставете да подолади и сечете на коцки.