Испечати

Солен кекс

Солен кекс

Состојки

  • 4 јајца
  • 1/2 лажице сол
  • 65 мл масло
  • 250 мл јогурт
  • 10 преполни лажици брашно
  • 1 прашок за печење
  • 120 гр шунка
  • 100 гр сирење
  • 80 гр кашкавал
  • 3-4 кисели краставички
  • 1 обарен морков
  • по желба магдонос (кој сака)

Подготовка

Шунката, кашкавалот, краставичките и морковот исецкајте ги на ситни коцкички. Сирењето издробете го, а магдоносот исецкајте го. Се заедно измешајте.
Јајцата кремасто изматете ги. Матејќи на најмала брзина додајте го маслото, јогуртот и солта. На крај додадете го и брашното и пецивото.
Со лажица вмешајте ги полека сецканите производи.
Тава бр 28/30 намастете и истурете ја содржината.
Печете на 190 степени околу 20 мин. Проверете со благ стисок врз кексот дали е печен, бидејќи со чепкалка можи кашкавалот да ве прелажи...тој е веќе стопен внатре.
Печениот кекс премачкајте го со парче маргарин и потоа со тенок слој павлака додека е уште жежок. Оставете да подолади и сечете на коцки.