Испечати

Ќофтиња од мисиркино месо во сос од брокула

Ќофтиња од мисиркино месо во сос од брокула

Состојки

  • Ќофтиња
  • 500гр. мисиркино мелено месо
  • 100гр. пармезан
  • 1главица кромид
  • 3-4лажици лебни трошки
  • 1 сува пиперка
  • по потреба зачин од сув зеленчук, црн бибер
  • Сос
  • 1китка(400-500гр) брокула
  • 150гр. рикота
  • 3лажици пармезан
  • 50гр. путер
  • по потреба сол црн бибер

Подготовка

Во длабок сад ставете го меленото месо, ренданиот кромид и сите други состојки за ќофтињата и убаво со рака замесете ја смесата.
Покријте со најлонска фолија оставете ги во фрижидер да отстојат околу 1 час.
Во меѓувреме ставете ја броклата да се обари околу 10 минути на тивок оган.
Обарената брокула префрлете ја во блендер и додајте ги останатите состојки за сосот. Додадете и малку од водата во која се варела брокулата и убаво изблендирајте ја смесата.
Откако ќофтињата ќе отстојат со намрснети раце формирајте ќофтиња и пржете ги во загреано масло.
Испржените ќофтиња извадете ги на кујнска хартија да ја впијат мрснотијата и послужете ги со претходно подготвениот сос.